Tuesday, October 9, 2012

Untung Sabut, timbul, Untung Batu, Tenggelam, Untung Aku?? Tenggelam Timbul La Jawabnyer.

Assalamu'alaikum kepada readers2. Hahahaha.. Anda ceria pagi ini?? Tidak?? Mengapakah sebabnyer??

Jika tidak, maka anda juga seperti saya. Wahahaha...

Apahal lak skema ayat aku pagi nih kan?? Haish!! 

Semalam taleh nak tido. Mak aku call. Kisahnyer mak aku tanya.

"Nak ke kawen ngan sepupu ko tuh?"

Aku dah ternganga dah. Apekah nuraka?? Haish...

Nih sumer raya punyer pasal. Jom kita Flashback atau Imbas Kembali dalam arti BMnyer.

Al-kisah raya kat umah nenek aku sebelah bapak. Makcik aku yang bertanggungjawab membawa aku masuk ke arena peng'sekretari'an dok menjoyah sebelah aku yang baik punyer tgh tala ketupat palas bersama rendang yang mak aku masak sebelum balik ke rumah nenek aku nih.

Beliau mmg sorang makcik (merupakan adik ipo bapak aku) yang caring, lau tibe2 dtg mengejut dok peluk aku dari belakang tuh, tuh dah biasa. Dulu aku tak suka beliau nih, tapi lama2. Lantak la. Hahaha.. Tapi skang nak wat aku tak suka lagi ke hape?? Haish.

Lepak2 makan, dia tanya, kenapa tak bawak gf aku balik kampung raya? Aku jujur jek la kan, da tahap makcik aku. Aku just cakap jek, mana ada gf lagu. Haish!!

Masa tuh, makcik-makcik yang len (rata2 adik kandung bapak aku plus adik2 ipo bapak aku) merapatkan diri masing-masing. Nak tawu aper citer aku ngan makcik aku. Sorang suggest aku amik kawan dia. Cikgu kat tempat dia ngajo. Sorang plak suh aku amik bakal menantu tak jadik dia, sebab anak dia eksiden. Dead. Pastu makcik aku yang mula2 approach aku nih dok bangkang aku amik diorang2 tuh.

Pastu makcik aku yang bertitle adik kandung ayah aku dengan laser trus cakap camni
"Alaaa.... Kak Sham tu takde len la tuh, nak suh jadik menantu dia la tuh kan??"

Makcik aku nih dok gelak2 jek. Then masa tuh aku dah boring dah. Aku trus benti makan, kuo umah nenek aku tuh, ajak sepupu aku ngan adik aku men mercun n meriam. Bosan!

Tup2, malam tadik, mak aku call, dia sakap macam nih

"Macam mana wi? Wak (panggilan makcik/pakcik yang pangkatnya atas bapak/mak aku) serius tu rupe2nye."

Aku kata

"Apekah?? cam tade org len dah ke?? Sepupu kot?"

"Sepupu pon kan boleh kawen?"

"Ye la, tapi tade org len dah ke wak tu nak carik?"

"Agaknye la. Mak tak tawu nak cakap ape"

"Laaaahai, mak pon tak soal ke? Kak Aida (Sepupu aku) tuh  kenapa?? Taleh carik org len dah ke?"

"Laaa... Jgn la marah. Mak tanya jek"

Aku terdiam. Tak sedar. Mungkin dah tinggikan sore kat mak aku. Haish. Berdosa plak rasa.

"Sowi la mak. Bukan ape. Macam la tade org len dalam dunia nih ntah"

"Kalau taknak takpe la, mak tak paksa, tapi tak payah marah2"
(Tacing pulak mak aku nih)

"Mak, abg bukan marah mak. Tapi tu la, dok tanya2 mak kenapa? Raya aritu lagi dah abg kata tanak kawen lagik"

"Ye.... Mak dengar"

"Hah!! Dah mula la tak sedap dah nak sembang ngan mak. Abg bukan marah mak. Tapi tak suka la org dok push2 mak suh tanya.  Bukan tade nombor tipon. Tipon, Tanya abg direct. Kan ke Puas hati?"

"Ye... Dah la. Jangan marah2"

"Hahahaha.. Mana ada marah mak, tak suka la diorang wat mak macam nih. Lepas nih lau diorang tanya mak, mak cakap jek abg dah ada calon"

"Yeke? Sape?"
Bersuara girang disitu.

"Laaa.... mak nih, takkan tak tawu?? Cuba tanya akak. Akak (adik aku) pon tawu"

"Tak citer kat mak pon."
(sambil tanya kat adik aku calon yang dimaksudkan)
"Sape kak? Abg kata dah ade makwe nih? Tak cakap ngan mak pon?"

"Alaaaa~~ Abg tuh berangan! Najwa Latif la tuh, sape lagi!"
sorak adik aku.

"Huh?!! Main2 ye budak ini!?"
Sambil ketawa.

"Hahahahaha!!! Kan mak dah cenyum tuh. Ngeee... Dah la mak, tayah pikir2. Nanti abg tipon jek wak. Mak diam2 jek"

"Jangan nak cakap kasar2 wi, org tua senang terasa. Ati dia lain"

"Hahaha... sama la macam mak, abg sakap len, mak tapsir len, Kikikiki"

"Ha?? Tengok tu?? bukan nak dengar nasihat org tua"

"Hahaha.. mak ni.... tacing plak... Abg gegurau jek, abg tawu la ape nak sakap."

"Hah. Yela, dah malam ni. Besok nak kerja. Pergi tido"

Then bersambung perbualan mak dan anak selama lebih kurang 10 minit lagi.

Pastu mula la aku berfikir dan berfikir dan berfikir lagik.

Adakah ini akan jadik seperti satu perkawinan paksa?

Kawen Paksa??
Lau aku dipaksa kawen? Ape akan jadik pada buah hati aku? Ape akan jadik pada skendel aku?

Owh Najwa~~

Owh Tiz~~

Ape akan jadi pada mereka2 di atas ini? Dapatkah aku terangkan kepada mereka kedudukan aku andainya perkara seperti ini terjadi??

Arghhh!!! Tensen!

Bebantal Air Dalam Dilema

Budak Degil

17 comments:

miss tee said...

sayer nak jd org 1st komen! yearrrhh!
bpe umo spupu ko tue beb?
sebaye kah..?
kawen pakse,lme2 jd suker taw..miaahaaa..

Cik TTK said...

sesungguhnye bercinta selepas berkahwin itu indah mawi..hihihi

Hustler said...

Aja :: Hahahahaha... Umo tua setahun dari aku, erk?? tanak la weh, lawo sgt, macam retis. hahahaha

Cik TTk :: Hahahaha.. masalah sepupu, aku tak tawu nak divert cane kang, ahakz!!

Miss Tasantek said...

lagi baik kau terima cadangan mak mbong je ...dengan ain dari dengan sepupu sendiri :) hehehehe...

Hustler said...

K. Long :: Hahahahahaha.... Tanak r weh, Si Betik nak letak mana? Eh?? Eh??

Cik TTK said...

sepupu ek...masalah jugak tu..tapi makcik ko tu suke bebeno nak menantukan ko..siyes gamaknye tu..die yg risik ko lak tu..mesti sepupu ko tu pon tak tau kot mak die cvenggitu..

Hustler said...

Al masalahnyer, sepupu aku skali ada citu kot?? tak tawu mende??? Yang adik beradik laki dia suma dah gelak2 kan aku dah. adeehai.... tak reti weh! Wahahaha.. Janggal giler rasa.

Cik TTK said...

lorh gitu pulak??kalo cenggitu firasat aku kuat menyatakan,die memang dah lama pendam rasa cintan dekat ko! tahniah mawi! tahniah! ade orang suke kt ko senyap2 nie..

ternyata ko bukan taste kanak2 upsr sahaja..ouchhh! howt betul kawan aku nie..hahaha

Hustler said...

Wahahahahaha!!! Ko kena tgk muke sepupu aku tuh weh... macam artis! Bukan hartis. Mmg artis abis punyer... Hohohohoho...

takkan mungkin punyer la... wahahaha... erk?? ko buleh plak bukan citer kanak2 UPSR tuh kan?? hampeh tol.. wahahahaha

Lizzie Yasmin said...

Dah serupa cite kakak aku dah nie. Mak Cik aku approach dia untuk sepiupu kitaorang. Grrr.. seram. Sepupu kot. Kalau gaduh habis semua family terlibat.

Hustler said...

Cik Katak Pink :: Wahahahahaha.....sama ke?? lau gitu camne kakak anda menolak pelawaan makcik anda tu?? ada petua tak?? kihkihkihkih

LiaNa YuSoF said...

mak ayah aku sepupu.. ^_^

dah la mawi, xsudah2 ngn ko nye najwa, ko nye tiz.. hahaha..

Hustler said...

Lia :: Erkkk?? Yeye?? adess.... tanak la sepupu.. huhuhuh.... tak reti aku. wahahaha... dah panggil akak2.. tentibe nak panggil bini.?? haish.

Hahahaha.. Pojaan wo, dari mula2 diorang nek, sampai skang, tapi lebih kat najwa latip la, wahahahaa

LiaNa YuSoF said...

kalau aku pon taknak kawen sepupu.. nasib baik tade sepupu yg da besar2 or sebaya..

hahaha.. najwa tu bwh umur la.. biar dia abes spm dulu..

Hustler said...

Hahahahahaha.... Sepupu2 aku kecik2, besar2, tade yang sebaya, kihkihkih... masa aku pekse dulu, tade yang lawan2 macam adik aku, ada fight ngan sepupu tuh, fight ngan sepupu ni, wahahahaha...

Op kos la, kena tunggu, mana ada aku dating2 lagi ngan dia, kecuali temankan dia study, wahahaha.....

Tiz sebaya pulak, adoiyai, dia garang cikit, wahahaha (statement aku nih bahaya tak?)

Gda Hanum said...

hahhahaha..sengall...

Hustler said...

Gda :: Hahahahaha.. kena gak sengal?