Monday, December 17, 2012

Days To Go Through

Weeewwiiitttt~~~

Hahahahaha... Nampak?? Ada peluang update blog, cam org giler wat entry. Hahahaha..

Tade ape, saje jek nak wat penuhkan entry sebelum menutup akhir tahun katanyer. Wakakaka...

Nah!!!


Sila Ambil Maklomat. Mulai dari tarikh hari ini, 17/12/2012, ada 66 hari lagik!! Hoyeah!!! Excited giler. Macam nak timang anak. Wakaka..

(Sakit ati dengan statement nih?? Padan muke korang) Wakakakakaka!!!!

66 hari lagik. Ngee... Excited.

Bebantal Air Berdebar-debar.

Budak Degil.

Tipu!! Tipu!! Tipu!!

Assalamu'alaikum. Cak!! Ape kabor rerakan se'blog'an saye?? Sihat?? Alhamdulillah, diharap anda2 semua sihat2 belaka.

Saya? Baru jek baik dari lawatan sambil belajar oleh Pakcik Migrain Dan Makcik Selsema. Hahaha... Demam La tuh maksudnya.

Pagi nih Tertengok dan Terlihat.

Tapi... Tapi... Tapi... Tapi...

Macam ada kesilapan. Huhuhu.. Ta Besh Betol la. Huh!!

Cekidaout.

Tipu!! Tipu!! Tipu!!

Aku harap ini bukan mimpi. Tapi.. Kecundang Jua yang melanda.

Babantal Air Ditipu. Huh!!

Budak Degil

Thursday, December 13, 2012

Aku Menulis Bukan Kerna Nama.....

Assalamu'alaikum. Diharap semua rakan dan taulan sihat2 belaka. Hehe.

Nama.
Semua orang ada nama kan? Aku pon ade jugak. Nama Full Aku ialah Mohd Nasmawi Bin Nasarudin. Tuh nama dalam Surat Beranak dan Kad Pengenalan. Hehehe. Dalam family plak aku dipanggil dengan nama 'Awie'. Kalau kawan2 sekulah dari Tadika sampai ke Skulah menengah plak, diorang panggil 'Nas'. Masuk Form 5 membawak ke umo skang disebabkan seorang budak botak menjadik Juara Akademik Fantasia 3 kalau tak silap (umah aku dulu tade astro). Aku telah dipanggil dengan nama 'Mawi'.

Nama tersebut mula berkumandang sehinggalah aku masuk ke dalam alam pekerjaan nih. Hampeh tol.

Ape ada pada nama? Nama mungkin dapat melambangkan siapa orang itu. Mungkin juga sebagai pengenalan kepada diri seseorang. Atau mungkin jugak sebagai satu bunyik yang diperlukan untuk melambangkan seseorang. Makna kata, tade la panggil orang men "Hey Ayam!". Haaa.. Macam tuh ka kekdahnyer, kire ta sama la ngan menatang kan?? Hikhikhik.

Kalau aku, panggilan nama aku melambangkan orang tuh kenal aku kat mana. Macam nama 'awie'. Aku boleh kelaskan mereka2 ni kenal aku melalui family. Haaa... Sepupu sepapat, atok nenek, sedara mara, tuh la panggilan aku.

Kalau diorang panggil aku 'Nas' pulak, aku andai kan diorang nih kenal aku melalui proses persekolahan. Haaa... dari Tadika, sampai ke Sekolah Menengah, mereka-mereka kenal aku dengan nama 'Nas'. Tak kira la Sekolah Kebangsaan Bakri Batu 2 Muar ke, Sekolah Agama kampung kenangan Tun Dr. Ismail (Pesta) ke, Atau Sekolah Tinggi Muar. Haaa... Lau korang dengar diorang panggil aku dengan panggilan tersebut, maka otomatik diorang adalah rakan sekulah.

'Mawi'. Hahahaha... Mule2 dulu aku benci ngan nama nih. Sebab aku mmg tak suka disamakan. Hahaha.. Perangai aku dari kecik adalah, aku suka punyai trademark sniri. Wikiwiki. Tapi kata orang, jangan membenci, nanti menjadi sayang. Akhirnya aku terima gak nama nih sebagai tanda pengenalan kepada diri aku. Hahaha... Cikgu sekolah aku. Cikgu Adnan, mengajar aku Matematik Moden. Mula-mula memanggil aku dengan nama tersebut. Setelah itu, kawan-kawan satu Kem PLKN, dan kawan-kawan sePoliteknik. Akhirnya, Zaman-zaman pekerjaan. Nama 'Mawi' tetap menjadi bunyik yang mudah bagi memberi pengenalan kepada diri aku sniri.

Selain nama2 diatas. Aku ada nama lain yang juga melambangkan rakan-rakan sepergaulan. Tapi malangnya, tak ramai antara mereka yang masih hidup atau aku masih berhubung dengan mereka. Nama-nama nih mungkin wujud semasa aku berada dalam zaman Kegelapan yang amat sgt.

'Bulat', 'Donat', dan 'Big Black'. Nama yang aku harap berkubur setelah terpesong dari jalan yang memesongkan. Hahahaha. Setakat aku bekerja ni. Belum ada lagi aku jumpe mereka2 yang kenal aku dengan nama ni. Biarlah tahun 2002 membawak kepada tahun 2005 menjadik sejarah dan titik perubahan aku mengenali sebuah dunia di 'daerah' yang satu lagi. Hahahaha.

Ok. Abis bab nama aku. Sekarang. Aku nak ceritakan pulak nama-nama orang yang aku kenal. Tapi terpahat dalam jiwa dan sanubari aku.

Nama -nama diorang nih pada aku la. Tak tawu la lau pada korang kan? Pada aku, nama-nama nih amat 'rare' dan ada keunikan yang tersendiri. Makna kata, nama nih merupakan nama yang jarang aku dengar, atau mungkin mmg aku minat giler dengan nama tersebut. Hahaha.

Siyes, aku mempunyai kecenderungan yang melampau dalam meminati nama-nama yang rare. Kihkihkih.

kat bawah nih aku senaraikan nama yang pada aku cukup rare pada diri aku, dan aku rasa biler aku dengar nama nih buat kali pertama, kepala otak aku akan berkata 'Ohsemm!!' dan aku akan usaha mencari sipemilik nama.

Cer la korang usha. Kot nama korang ada tersenarai bersama. Hahaha. Ada nama yang aku ingat full, ada yang tidak. So better watch out. Kihkihkih.

Nama-nama lelaki Rare.

1. Muhd. Fadzlullah Bin Mohd Puad.
2. Syariz Ezuan.
3. Ajus Yusrak bin Mohd Fadzil.
4. Dzulhayreel Bin Mohd Reza.
5. Elham Bin Mohd. Sanif.
6. Tuah Bin Mohd. Sanif.
7. Ahmad Zaidu Bin Tuah.
8. Rajakumari A/L Rajendran.
9. Manimaran A/L Kalamapathi.
10. Onn Azli Bin Puade.
11. Lazi Bin Mat Din.
12. Pang Kim Choon.
13. Andrew Lim Shih Teong.
14. Mudin anak Daun.
15. Maskon Bin Masiran.
16. Kalam Sayu Andika Bin Kaji Pratama.
17. Adam Irfan Xaharis.
18. Surya Kalijaga Bin Hashim.
19. Qammarul Arrief Bin Lokman.
20. Mohd Hezree bin Asnan.
21. Mohd Hani Bin Misnan.


Nama-nama Perempuan Rare Pulak.

1. Norkhlimi Binti Mohd Sanif.
2. Syazreen Binti Redza.
3.Raden Era Ertika Binti Mohd Redza.
4. Eriana Binti Hassan.
5. Ungku Noor Aqillah Binti Ungku Hassan.
6. Siti Saleha Alia.
7. Illani Binti Murat.
8. Siti Hinzun Binti Mat.
9. Anakahfatin Wakiyu.
10. Fazidah Hanum.
11. Etty Hartaty Puspa.
12. Eira Kartini Binti Chairullah.
13. Sazrina Binti Saire.
14. Mazliana Binti Maadam.
15. Asmamidar Binti Mohd Ariff.
16. Endah Kaliwongso Binti Harun.
17. Ling Fan Fan.
18. Nurul Aiman Binti Abdul Muthalib.
19. Nor Zawani Binti Mustapha.
20. Sharifah Ramziah.

Haaaaaaaaa.... Buat masa ni, Ini la yang terlintas pantas laju dan lancar dalam kepala otak aku. Hahaha... Mungkin Korang rasa ada nama-nama yang korang dah biasa lihat dengar dan tahu akan kewujudannya. Tapi bagi aku, nama-nama ni adalah nama-nama yang ohsemmm....

P/S :: Dalam nama pompuan yang rare tuh ada satu nama perempuan yang telah melahirkan aku ke Dunia. Ibu Kandungku. :)

P/S II :: Kepada yang terdapat namanya di dalam ini, Aku mohon ampun dan maaf andai telah menyenaraiputihkan nama korang dalam Blog aku ni. Dan juga mohon Di Ampun Andai tersalah dan silap Ejaan. Ampunnnn.

Bebantal Air Survey Nama Anak. Phuiii!!

Budak Degil


Friday, November 2, 2012

Sepandai Pandai Tengku Djan Main Drift, Pandai Lagi Latip Borgiba Bersilat

Assalamu'alaikum. Diharap semua rakan dan taulan sihat2 belaka. Ahakz!
Abaikan tajuk yang mmg tak pernah kena dengan cerita tuh. Skang aku nak bercerita.
Sembang2 ngan kawan sekulah, dari sekulah rendah sampai ke menengah.
Al Maklum la, lepas2 semayang jemahat nih, boss pon lom masuk khennn??

Buat aku excited nak sembang bukan ape, beliau jadik instructor untuk projek naik Gunung Irau kat Brinchang nun utk guide budak2 Pilteknik Port Dickson. Ngeee

So agak excited gak la mengkomen. Aleh2 kena jugak setepek. Hahaha.

Aku pon dah luper zaman2 bersongkok aji aku dulu, kihkihkih. Nampak sgt perangai makin ke arah ke'jahiliah'an.

Cekidaout!!~~

Tergelak kejap.

Teringat gak la zaman2 skulah dulu kejap. F.Y.I. Beliau adalah antara pelajar cemerlang kat skulah aku. Anak ustaz ke ape ntah, aku pun tak ingat. Tapi yang aku tawu, beliau selalu ajak aku join pertandingan2 yang berunsurkan sekulah agama. Kihkihkih.

Antara pertandingan yang aku penah ikut beliau join adalah, nasyid, pertandingan alunan azan, bacaan khutbah, dan tarrannum.

Pergh!! macma tak caya aku join sumer tuh. Kihkihkih. masa tuh budak2. Semua aku nak try. Kihkihkih. Kira kami berdua nih sebenarnya adalah rival dalam setiap pertandingan. Hikhikhik.

Tapi syukur Alhamdulillah, kalau tak pasal beliau nih, aku tak merasa pertandingan2 macam nih. Wahahaha. Sebabnya, beliau selalu main petik masukkan nama aku jek. Biler dah tercalon, baru dia bagitawu kat aku. Hahahaha.

Gaduh kejap la. Pastu bila beliau ajak prektis, aku ok balik. Wakakaka. Sesungguhnya aku bersyukur ada budak baik macam beliau yang bersungguh ajak aku join pertandingan yang macam nih walaupun aku lebih dikenali sebagai Budak Jahat kat sekulah dulu2. Hahaha..

Muhammad Zakir Bin Muhammad. Semoga persahabatan kita sampai ke akhir hayat.

Peace!!

Bebantal Air Mengimbau Sudut Kebaikan.

Budak Degil

Wednesday, October 24, 2012

Wo0rDLe3s$ W3dNe$D4y

Assalamu'alaikum Y'all!! Hahahaha..

Tanak Sakap Banyak.
Hasil malam tadik.
Nikmatinya.

Aummmmm~~~

Cedap!

Bebantal Air Nak Cenyum Sepanjang Minggu

Budak Degil

Tuesday, October 23, 2012

Orang Berbudi, Kita Berbahasa, Orang Ajak Dating, Kita Kata Boleh Sahje!

Assalamu'alaikum kepada readers2.

Hahahahaha!! Petang2 yang indah macam ala2 nak ujan nih. Terasa nak bikin panas pulak.
Maklum la, dah lama tak buat propa. Kihkihkih.

Makin nak balik kije, makin cenyum melebar pulak kan? Kihkihkih.

Sebab?
Sebab?
Sebab?

Sebab 'Tiz Zakyah' ajak makan burger bakar. Wahahaha!! Giler pe lau tolak? Retis tuh. Ngeh ngeh ngeh. Ciap dengan perkataan.
"Jom dating? Makan burger bakar. Nak?"

Fuhhhhhh~~ Ayat keramat. Giler Ah! Hahahaha... Dating hokeh?? Lama giler tak dating nih. Ape nak buat eh? Wakakakaka!!!

Dub Dab Dub Dab pulak jantung nih. Ahakz!

Ok?? Cukup Panas? Wahahaha.. Lantak korang la. Sape suh baca khennn??

Ok, pikir nak pakai baju kaler ape. Bhai!

Bebantal Air Di Ajak Ber'Dating'?

Budak Degil

Friday, October 12, 2012

Menyerah Itu Pasrah. Berserah Itu Redha. Phuiiii!!!!

Assalamu'alaikum kepada readers2.

Hoyoyoyo... Pagi2 wat jiwa aku tak tenang.

Grup wasap bersama-sama sepupu2 membuatkan aku ilang akal jap.

Cekidout.

Aku :: Selamat Pagi Jemahat Sepupu2!! Jom gi umah nenek minggu ni!

Rodhi (adik kepada sepupu yang aku cerita entry lepas) :: Morning Hells!!

Kak Eida (Beliau) :: Mornings

Rodhi :: Wah!! Ade org nak bernikah ke? Awie (nama aku dalam family) eh?

Abg Aidel (Abg kepada beliau) :: (bagi emotikon tepuk tangan) Tahniah!

Aku :: Ha? Bile plak? Ajojo...

Kak Eida :: Ish awie ni nak kawen xcakap pon huhuhu

Abg Aidel :: Ni la sepupu nk khwin x bg tau pn. (emotikon sigh)

Kak Eida :: untonglaa org nak kawen.. Makan nasi minyak johorlaa pasni

Aku :: Wahahaha! Ini da tahap lawak antarabangsa ni Kawen apenye, calon pon tade. Wahahaha...

Kak Eida :: Eleyhhh. Lawak pulakkk, Eleii, dan2 xde calon

Aku :: Hoyoyo. Siyes. Camne bleh timbul mitos ni? Haha. Dah macam kisah sang kancil dgn sang buaya plak.

Kak Eida :: xpelaa nak kawen diam2.

Aku :: Wahahaha! Ape lak kak eida ni. Mana ada. Adoiyai.

Kak Eida :: Lalalalalalalalaalalalala

Rodhi :: Awie diam2 jee ekk. Raya haji nanti ekk. (emotikon tepuk tgn). Cepat2 k?

Aku :: Pergh! Ini ape kisah ni? knp sy sniri ta tawu ni?

Rodhi :: Paman Nas (Bapak aku) dtg merisik kak eda utk ko awie. Kahkah. Kawen sepupu ank tingtong. (emotikon ketawa)

-cenyap 15 minit-

Rodhi :: Speechless awie??

Ayus :: Wahhhh!! Lepas ni pencen moto kereta la ko awie, sedekah kat aku. Dah kawen taleh bawak laju2! Hahaha!!

Aku :: Ha??? Memandai la ko Rodhi! Wahaha! Ayus, ko igt dapat?? Wahahah.. Tenggiling ngan Unta aku tuh limited okeh?

Sebijik2 Aku kopipes!

Ok!! Ini serius! Aku dah tak senang duduk dah. Kerja2 penting aku dah luperkan. Ciap aku call bapak aku nih, Tapi! Tapi! Tapi! Kenapa Bapak aku tak angkat2 tipon nih???

Haish... Byk giler persoalan diminda nih. Mak aku kata makcik aku cuma call tanya pasal tu jek masa arituh, tade plak kata sampai perbincangan keluarga.

Abes?? Yang adik beradik sumer tawu nih? Apekah?? Sepupu len tawu nih ape pulak?? 

Dah bapak aku nih tak angkat tipon kenapa pulak?? Mak aku pon same. Mana pergi nih?? Adik2 aku pon mana?? Haish!!!

Stress!!! Korg gi mane hah??!!

Bebetul ke hape nih?? Adoiyai. Kusut! Kusut!

Ayah!! Pliss angkat tipon. Ni Besar punyer kes nih. Haish!!

Arghhh!! Ape ni? Ape ni?

Bebantal Air Nak Balik JB!!

Budak Degil

Tuesday, October 9, 2012

Untung Sabut, timbul, Untung Batu, Tenggelam, Untung Aku?? Tenggelam Timbul La Jawabnyer.

Assalamu'alaikum kepada readers2. Hahahaha.. Anda ceria pagi ini?? Tidak?? Mengapakah sebabnyer??

Jika tidak, maka anda juga seperti saya. Wahahaha...

Apahal lak skema ayat aku pagi nih kan?? Haish!! 

Semalam taleh nak tido. Mak aku call. Kisahnyer mak aku tanya.

"Nak ke kawen ngan sepupu ko tuh?"

Aku dah ternganga dah. Apekah nuraka?? Haish...

Nih sumer raya punyer pasal. Jom kita Flashback atau Imbas Kembali dalam arti BMnyer.

Al-kisah raya kat umah nenek aku sebelah bapak. Makcik aku yang bertanggungjawab membawa aku masuk ke arena peng'sekretari'an dok menjoyah sebelah aku yang baik punyer tgh tala ketupat palas bersama rendang yang mak aku masak sebelum balik ke rumah nenek aku nih.

Beliau mmg sorang makcik (merupakan adik ipo bapak aku) yang caring, lau tibe2 dtg mengejut dok peluk aku dari belakang tuh, tuh dah biasa. Dulu aku tak suka beliau nih, tapi lama2. Lantak la. Hahaha.. Tapi skang nak wat aku tak suka lagi ke hape?? Haish.

Lepak2 makan, dia tanya, kenapa tak bawak gf aku balik kampung raya? Aku jujur jek la kan, da tahap makcik aku. Aku just cakap jek, mana ada gf lagu. Haish!!

Masa tuh, makcik-makcik yang len (rata2 adik kandung bapak aku plus adik2 ipo bapak aku) merapatkan diri masing-masing. Nak tawu aper citer aku ngan makcik aku. Sorang suggest aku amik kawan dia. Cikgu kat tempat dia ngajo. Sorang plak suh aku amik bakal menantu tak jadik dia, sebab anak dia eksiden. Dead. Pastu makcik aku yang mula2 approach aku nih dok bangkang aku amik diorang2 tuh.

Pastu makcik aku yang bertitle adik kandung ayah aku dengan laser trus cakap camni
"Alaaa.... Kak Sham tu takde len la tuh, nak suh jadik menantu dia la tuh kan??"

Makcik aku nih dok gelak2 jek. Then masa tuh aku dah boring dah. Aku trus benti makan, kuo umah nenek aku tuh, ajak sepupu aku ngan adik aku men mercun n meriam. Bosan!

Tup2, malam tadik, mak aku call, dia sakap macam nih

"Macam mana wi? Wak (panggilan makcik/pakcik yang pangkatnya atas bapak/mak aku) serius tu rupe2nye."

Aku kata

"Apekah?? cam tade org len dah ke?? Sepupu kot?"

"Sepupu pon kan boleh kawen?"

"Ye la, tapi tade org len dah ke wak tu nak carik?"

"Agaknye la. Mak tak tawu nak cakap ape"

"Laaaahai, mak pon tak soal ke? Kak Aida (Sepupu aku) tuh  kenapa?? Taleh carik org len dah ke?"

"Laaa... Jgn la marah. Mak tanya jek"

Aku terdiam. Tak sedar. Mungkin dah tinggikan sore kat mak aku. Haish. Berdosa plak rasa.

"Sowi la mak. Bukan ape. Macam la tade org len dalam dunia nih ntah"

"Kalau taknak takpe la, mak tak paksa, tapi tak payah marah2"
(Tacing pulak mak aku nih)

"Mak, abg bukan marah mak. Tapi tu la, dok tanya2 mak kenapa? Raya aritu lagi dah abg kata tanak kawen lagik"

"Ye.... Mak dengar"

"Hah!! Dah mula la tak sedap dah nak sembang ngan mak. Abg bukan marah mak. Tapi tak suka la org dok push2 mak suh tanya.  Bukan tade nombor tipon. Tipon, Tanya abg direct. Kan ke Puas hati?"

"Ye... Dah la. Jangan marah2"

"Hahahaha.. Mana ada marah mak, tak suka la diorang wat mak macam nih. Lepas nih lau diorang tanya mak, mak cakap jek abg dah ada calon"

"Yeke? Sape?"
Bersuara girang disitu.

"Laaa.... mak nih, takkan tak tawu?? Cuba tanya akak. Akak (adik aku) pon tawu"

"Tak citer kat mak pon."
(sambil tanya kat adik aku calon yang dimaksudkan)
"Sape kak? Abg kata dah ade makwe nih? Tak cakap ngan mak pon?"

"Alaaaa~~ Abg tuh berangan! Najwa Latif la tuh, sape lagi!"
sorak adik aku.

"Huh?!! Main2 ye budak ini!?"
Sambil ketawa.

"Hahahahaha!!! Kan mak dah cenyum tuh. Ngeee... Dah la mak, tayah pikir2. Nanti abg tipon jek wak. Mak diam2 jek"

"Jangan nak cakap kasar2 wi, org tua senang terasa. Ati dia lain"

"Hahaha... sama la macam mak, abg sakap len, mak tapsir len, Kikikiki"

"Ha?? Tengok tu?? bukan nak dengar nasihat org tua"

"Hahaha.. mak ni.... tacing plak... Abg gegurau jek, abg tawu la ape nak sakap."

"Hah. Yela, dah malam ni. Besok nak kerja. Pergi tido"

Then bersambung perbualan mak dan anak selama lebih kurang 10 minit lagi.

Pastu mula la aku berfikir dan berfikir dan berfikir lagik.

Adakah ini akan jadik seperti satu perkawinan paksa?

Kawen Paksa??
Lau aku dipaksa kawen? Ape akan jadik pada buah hati aku? Ape akan jadik pada skendel aku?

Owh Najwa~~

Owh Tiz~~

Ape akan jadi pada mereka2 di atas ini? Dapatkah aku terangkan kepada mereka kedudukan aku andainya perkara seperti ini terjadi??

Arghhh!!! Tensen!

Bebantal Air Dalam Dilema

Budak Degil

Monday, October 8, 2012

Andai Diberikan Emas Permata, Kupilih Senyumanmuuuu~~

Assalamu'alaikum kepada rakan2 taulan.
Haish!! Tanak sakap banyak2. Hahahaha...

Cekidaout!~~

Aummm!!~~ Jatuh Ati??

Sape Rasa Dia Iras2 Tiz, Jom Date!! Wahahaha!!! 

Hahahaha... Budus Punyer Gemok! Nak Muke Retis jek kan??


Bebantal Air Suka Tiz Cenyum.

Budak Degil

Wednesday, September 19, 2012

Wo0rDLe3s$ W3dNe$D4y

Assalamu'alaikum kepada rakan2 taulan.

Mari Mengimbau masa2 lalu. Ngeeee.

Cekidaouttt~~

Teka Mana Aku?

Hahahahaha... Nampak? Nampak? Nampak?

Bebantal Air Nampak Budak Sekolah Cun Arinih.

Budak Degil

Tuesday, September 11, 2012

Kerana~~ Engkau Isteri~~ (Sila Nyanyikan Seperti Lagu Kopratasa)

Ini dah kira ajaib kan?? Sepagi dah buleh wat sampai 2 entry?? Wahahaha...

Pedulik hape aku. Agagaga...

Nak berkongsi bersama blog seorang suami yang da best bom bom cikala kala kaboom!!

Serius ini perasaan mmg tabik toink2 punya kat ini abang. Abang Abil fikri Ahmad namanya.

Cakap pon tak guna, tembak tak kena. Sila la melawat kawasan beliau.


Aku berharap aku juga dapat menjadik seorang suami seperti beliau. Superb Power Double Toink2 Salute kat beliau.

 Haish!! Wahai si isteri menjelmalah dalam mimpi ku~~ Wakakaka

Bebantal Air Bebantal Air Bebantal Air

Budak Degil

Wo0rDLe3s$ W3dNe$D4y

Assalamu'alaikum kepada rakan2 taulan.

Ce Cekidaout nih.

Penangan 1st bos dalam perkhidmatan.

Hoyoyo.... Sengal la ini bos. Sape nak kawen ngan aku!?? Angkat Kening laju2 cepat!! Wakakakaka....

(Promosi macam beli barang kedai 2 hengget plak)

Bebantal Air Haru Biru Kelabu Berbulu

Budak Degil

Monday, September 10, 2012

Andainya Aku Seorang Engineer.

Assalamu'alaikum kepada rakan2 taulan dan sahabat handai. Macam mana raya korang?? Hahahahaha... Mesti sonok kan?? Aku macam biasa. Masih menerima duit raya dan masih aku terima dengan perasaan malu2 kerbau. Wakakakaka.

Nih nak citer kepada kawan2 pemandu semua nih. Tak tawu la kenapa perasaan yang sangat2 sakit ati lak kan arinih. Pergi kerja pagi nih, berbakul2 seranah aku bagi. Selalu aku cool jek. Bukan ape, dah fedap sangat kot ngan perangai segelintir umat maknosia yang memandu mengikut perasaan sendiri.

Susah ke nak tolak or tarik tuil signal?? Susah ke?? Ke signal kome2 kena pakai kredit? Tiap satu kelip seposen? Haish.... Bengang giler aku.

Tolong la eh?? Aku tawu aku pon bukan lah pengguna jalan raya yang bersopan sepenuhnya. Tibe time setan aku, menggila gak aku kat jalan raya. Tapi ape salahnye kan, cuba la biasakan diri dengan memberi signal sebelum membelok ke ape ke.

Semua tuh boleh bagi pengguna jalan raya yang lain alert. Pagi nih, sorang pakcik tersungkur sebab sebuah Suzuki Swift berwarna Biru yang cukup santek dengan spotrim yang aku rasa 3 ribu belum tentu lagi boleh dapat spotrim sahaja, telah keluar melulu dan menyebabkan pakcik tuh tak sempat mengelak akibat tindakan tiba2 kenderaan tersebut. Mujur la tak tercampak orang tua tuh masuk ke parit besar yang boleh memuatkan sebuah lori kontena bersaiz besar.

Pakcik yang tabah itu telah berlari2 menyelamatkan anaknya yang lengkap berpakaian sekolah. Ya. Walaupun beliau luka teruk di kaki sebab tersangkut bumper kereta. Anak dia jugak yang dia selamatkan dulu.

Yang buat aku bingit dan meloncat2 bukan ape. Seorang gadis santek ala2 model bijirin kesihatan Fitness telah keluar dari tempat duduk pemandu. Dan melontarkan kata-kata ini.

"Hey orang tua! Tak nampak ke hah?? Kereta besar2 macam ni pon nak langgar!"

Aku yang kebetulan sedang melakukan proses fogging menghalau nyamuk dalam kereta, dengan pantas, keluar kereta, meluru ke arah gadis tersebut dan......

Kelepap!!!!

Sebuah tamparan jejaka buncit berbaju kemeja belang2 dengan garisan lurus kebawah, berseluar slack cap padini down town dan ber'crocs' hinggap kat muke mulus biadap tersebut dengan kata2 nasihat.

"Cik adik, jangan kurang ajar. Dah la keluar lane tak bagi signal pastu menonong jek masuk lane sana, ape?? Kereta nih pakai niat je ke nak bagi signal idup? Susah sangat nak guna jari yang tiap2 minggu wat manicure nih? Hah!? Calar kuku?? Skang pi mintak mahap kat pakcik tuh. Aku kira sampai 3. cepat!!"

"Hey!! U sape hah!!?? Suka2 tampar orang? I saman U nanti!"

"Aku bapak mentua ko, ko tak kenal?? Haram Jaddu betol. Muke jek cam model, perangai macam hapa! Mengalahkan mak lampir!"

Dah malas aku nak layan awek haram jaddu tuh membebel nak saman la, nak ape la, tros aku tolong pakcik tuh angkat beg ngan bekal makan anak dia. Kesian, seluar anak dia koyak rabak sebab berguling. Kasut sekolah lagi sebelah tak jumpe, mungkin tercampak ke parit besar berdekatan.

Pakcik tersebut dengan rendah diri, meminta diri dan nak pulang dengan cepat. Katanya nak anta bini pergi kerja. Pergh!! Macam tu punya cedera pon sempat lagi pikir bini kat umah. Terus berdesup menyirap darah aku bila membayangkan lelaki tua tersebut adalah bapak aku. Kalau bapak aku la, mmg lunyai pompuan nih aku kerjakan.

Pompuan model haram jaddu tersebut masih lagi memekak2 nak saman aku dan jerit2 meroyan marah kat pakcik tuh. Malangnya. tade sape pon pergi kat pompuan tuh. Mungkin sebab jalan raya penuh sesak dan orang sekeliling berlumba-lumba nak pergi kerja takut punch card merah.

Aku berlalu kat kereta. Dan amik sebuah kad untuk bagi kat pompuan tu.

" Nah. Ni kad saya. Ada alamat opis. Kalau rasa2 nak saman, boleh la wat permohonan. Pergi skang ye? Kang ramai pulak orang nak menyaman."

Kata2 sinis ku di sambut dengan muka tak puas hati. Di renyuk kad yang aku bagi, sambil makian yang tak putus macam orang tengah meratib sambil berlalu masuk ke dalam kereta semula.

Aku pon ape lagik, tgk jam, sudah pukul 8 pagi, aku pon berlalu pergi kerja. Punch card aku merah lagi. Hahaha.

Sambil memandu ke pejabat. Aku berkata-kata. Dah macam ni agaknya orang perempuan sekarang kan? Tade rasa malu yang menjadi penanda aras berharganya nilai diri wanita itu. Maki2 orang tua yang selayaknya sama tarap dengan bapak dia agaknya. Haish. Kalau ikut ati tadik, aku seret pompuantuh pergi balai. Aku pulak tak tegas sgt tadi. Lau tak, kompom aku EL arinih untuk tolong pakcik tuh setelkan masalah tadi.

Tapi pakcik tuh pulak dah berlalu. Sikit pon tak mintak ganti rugi, sikit pon tak rasa nak marah kat budak pompuan tuh. Siapa pakcik tuh? Tenang betol dia. even luka2, anak cedera, dia tetap tak melawan apa yang pompuan tuh dah buat.

 Hai la donia. Kenapa la aku tak jadik engineer? Lau tak, nescaya aku ciptakan kereta utk budak pompuan tuh yang signalnya idup pakai niat jek. Niat nak ke kiri, signal kiri idop, niat nak ke kanan, signal kanan idop. Mesti pakcik tuh tak dapat kecederaan yang macam tuh tadi.

Ape-ape pon, ini la donia. Pengalaman tadik membuatkan aku lebih berjaga2. Yela, aku pon menunggang motosikal jugak pergi kerja ke, kemana-mana saja. jadik keadaan seperti tuh selalu aku hadapi. Cuma mungkin pengalaman berjaya wat aku mengelak kecelakaan tersebut dari berlaku.

Plis la kawan2 eh? Tolong la biasakan diri. Aku bukan ape. Nak korang-korang semua selamat. Dan tak membahayakan orang lain. Kesian tau pakcik tadik. Haish...

Dah la, tibe2 ilang mud nak kije. Nak half day jek arinih. Ok Babai.

Bebantal Air Dah Mula Benci Pompuan??

Budak Degil