Thursday, December 13, 2012

Aku Menulis Bukan Kerna Nama.....

Assalamu'alaikum. Diharap semua rakan dan taulan sihat2 belaka. Hehe.

Nama.
Semua orang ada nama kan? Aku pon ade jugak. Nama Full Aku ialah Mohd Nasmawi Bin Nasarudin. Tuh nama dalam Surat Beranak dan Kad Pengenalan. Hehehe. Dalam family plak aku dipanggil dengan nama 'Awie'. Kalau kawan2 sekulah dari Tadika sampai ke Skulah menengah plak, diorang panggil 'Nas'. Masuk Form 5 membawak ke umo skang disebabkan seorang budak botak menjadik Juara Akademik Fantasia 3 kalau tak silap (umah aku dulu tade astro). Aku telah dipanggil dengan nama 'Mawi'.

Nama tersebut mula berkumandang sehinggalah aku masuk ke dalam alam pekerjaan nih. Hampeh tol.

Ape ada pada nama? Nama mungkin dapat melambangkan siapa orang itu. Mungkin juga sebagai pengenalan kepada diri seseorang. Atau mungkin jugak sebagai satu bunyik yang diperlukan untuk melambangkan seseorang. Makna kata, tade la panggil orang men "Hey Ayam!". Haaa.. Macam tuh ka kekdahnyer, kire ta sama la ngan menatang kan?? Hikhikhik.

Kalau aku, panggilan nama aku melambangkan orang tuh kenal aku kat mana. Macam nama 'awie'. Aku boleh kelaskan mereka2 ni kenal aku melalui family. Haaa... Sepupu sepapat, atok nenek, sedara mara, tuh la panggilan aku.

Kalau diorang panggil aku 'Nas' pulak, aku andai kan diorang nih kenal aku melalui proses persekolahan. Haaa... dari Tadika, sampai ke Sekolah Menengah, mereka-mereka kenal aku dengan nama 'Nas'. Tak kira la Sekolah Kebangsaan Bakri Batu 2 Muar ke, Sekolah Agama kampung kenangan Tun Dr. Ismail (Pesta) ke, Atau Sekolah Tinggi Muar. Haaa... Lau korang dengar diorang panggil aku dengan panggilan tersebut, maka otomatik diorang adalah rakan sekulah.

'Mawi'. Hahahaha... Mule2 dulu aku benci ngan nama nih. Sebab aku mmg tak suka disamakan. Hahaha.. Perangai aku dari kecik adalah, aku suka punyai trademark sniri. Wikiwiki. Tapi kata orang, jangan membenci, nanti menjadi sayang. Akhirnya aku terima gak nama nih sebagai tanda pengenalan kepada diri aku. Hahaha... Cikgu sekolah aku. Cikgu Adnan, mengajar aku Matematik Moden. Mula-mula memanggil aku dengan nama tersebut. Setelah itu, kawan-kawan satu Kem PLKN, dan kawan-kawan sePoliteknik. Akhirnya, Zaman-zaman pekerjaan. Nama 'Mawi' tetap menjadi bunyik yang mudah bagi memberi pengenalan kepada diri aku sniri.

Selain nama2 diatas. Aku ada nama lain yang juga melambangkan rakan-rakan sepergaulan. Tapi malangnya, tak ramai antara mereka yang masih hidup atau aku masih berhubung dengan mereka. Nama-nama nih mungkin wujud semasa aku berada dalam zaman Kegelapan yang amat sgt.

'Bulat', 'Donat', dan 'Big Black'. Nama yang aku harap berkubur setelah terpesong dari jalan yang memesongkan. Hahahaha. Setakat aku bekerja ni. Belum ada lagi aku jumpe mereka2 yang kenal aku dengan nama ni. Biarlah tahun 2002 membawak kepada tahun 2005 menjadik sejarah dan titik perubahan aku mengenali sebuah dunia di 'daerah' yang satu lagi. Hahahaha.

Ok. Abis bab nama aku. Sekarang. Aku nak ceritakan pulak nama-nama orang yang aku kenal. Tapi terpahat dalam jiwa dan sanubari aku.

Nama -nama diorang nih pada aku la. Tak tawu la lau pada korang kan? Pada aku, nama-nama nih amat 'rare' dan ada keunikan yang tersendiri. Makna kata, nama nih merupakan nama yang jarang aku dengar, atau mungkin mmg aku minat giler dengan nama tersebut. Hahaha.

Siyes, aku mempunyai kecenderungan yang melampau dalam meminati nama-nama yang rare. Kihkihkih.

kat bawah nih aku senaraikan nama yang pada aku cukup rare pada diri aku, dan aku rasa biler aku dengar nama nih buat kali pertama, kepala otak aku akan berkata 'Ohsemm!!' dan aku akan usaha mencari sipemilik nama.

Cer la korang usha. Kot nama korang ada tersenarai bersama. Hahaha. Ada nama yang aku ingat full, ada yang tidak. So better watch out. Kihkihkih.

Nama-nama lelaki Rare.

1. Muhd. Fadzlullah Bin Mohd Puad.
2. Syariz Ezuan.
3. Ajus Yusrak bin Mohd Fadzil.
4. Dzulhayreel Bin Mohd Reza.
5. Elham Bin Mohd. Sanif.
6. Tuah Bin Mohd. Sanif.
7. Ahmad Zaidu Bin Tuah.
8. Rajakumari A/L Rajendran.
9. Manimaran A/L Kalamapathi.
10. Onn Azli Bin Puade.
11. Lazi Bin Mat Din.
12. Pang Kim Choon.
13. Andrew Lim Shih Teong.
14. Mudin anak Daun.
15. Maskon Bin Masiran.
16. Kalam Sayu Andika Bin Kaji Pratama.
17. Adam Irfan Xaharis.
18. Surya Kalijaga Bin Hashim.
19. Qammarul Arrief Bin Lokman.
20. Mohd Hezree bin Asnan.
21. Mohd Hani Bin Misnan.


Nama-nama Perempuan Rare Pulak.

1. Norkhlimi Binti Mohd Sanif.
2. Syazreen Binti Redza.
3.Raden Era Ertika Binti Mohd Redza.
4. Eriana Binti Hassan.
5. Ungku Noor Aqillah Binti Ungku Hassan.
6. Siti Saleha Alia.
7. Illani Binti Murat.
8. Siti Hinzun Binti Mat.
9. Anakahfatin Wakiyu.
10. Fazidah Hanum.
11. Etty Hartaty Puspa.
12. Eira Kartini Binti Chairullah.
13. Sazrina Binti Saire.
14. Mazliana Binti Maadam.
15. Asmamidar Binti Mohd Ariff.
16. Endah Kaliwongso Binti Harun.
17. Ling Fan Fan.
18. Nurul Aiman Binti Abdul Muthalib.
19. Nor Zawani Binti Mustapha.
20. Sharifah Ramziah.

Haaaaaaaaa.... Buat masa ni, Ini la yang terlintas pantas laju dan lancar dalam kepala otak aku. Hahaha... Mungkin Korang rasa ada nama-nama yang korang dah biasa lihat dengar dan tahu akan kewujudannya. Tapi bagi aku, nama-nama ni adalah nama-nama yang ohsemmm....

P/S :: Dalam nama pompuan yang rare tuh ada satu nama perempuan yang telah melahirkan aku ke Dunia. Ibu Kandungku. :)

P/S II :: Kepada yang terdapat namanya di dalam ini, Aku mohon ampun dan maaf andai telah menyenaraiputihkan nama korang dalam Blog aku ni. Dan juga mohon Di Ampun Andai tersalah dan silap Ejaan. Ampunnnn.

Bebantal Air Survey Nama Anak. Phuiii!!

Budak Degil


13 comments:

LiaNa YuSoF said...

survey nama anak ea.. hahahahaha..

kebanyakkan nama, nama perempuan yg ohsem2 kan.. hehehe... pandai makpak memasing bagi nama.. tp harap2 ade la maksud nama tu...

nama budak sekolah yg sampai la ni terpahat kat kepala otak aku ni adalah KAMINI & KOGILA... nama india yg unik.. hehehe..

Hustler said...

Lia :: Hahahaha... Buleh tahan la, yang pmpuan byk yang ohsem.... yang laki byk yang rare. kihkihkih.

Kogila. Ada satu pegawai kat tempat aku nih nama Kogila. Hahaha... betul2. ohsem jugak :)

LiaNa YuSoF said...

oh, ada ea.. tah2 org yg sama tak? hahahahaha... kalau umur dia sebaya kita la... kalau x, bkn la tuh.. nama cmtu pon ada jugak kan.. kat sekolah, asyik kena bahan je budak nama kogila ni.. kelakar.. tp kesian pon ada.. huhuhu...

Hustler said...

Hahahaha... Ntah, aku pon ta tawu umo beliau, sebab pegawai kan?? aku kureng cikit campur pgawai yang agak kureng bersosial nih, wakakaka...

tapi mmg itu la nama dia, Puan Kogila. ngeee :)

Gda Hanum said...

hahahhahahah..aku terharu bace post ni..kikiki

Hustler said...

Hahahahaha... ternyata aku sorang yang suwit kan??? hikhikhikhik

Gda Hanum said...

sangatttttttttttttttttt suwiitt..hahahahahks..

Hustler said...

Hallamak!!! Terasa terawang2 pulak diri ini. Haish~~~ Terbang melayang rasanyer.... MAceh Gda.... :P

Gda Hanum said...

sesame mawi. ok. sila blanje! hahahhaha

Hustler said...

Gda :: Jom burger bakar, ahak!

Pupel Liyana2 said...

eh!! nama aku pon ada. lariks hahaha

Hustler said...

Hahahahaha... masa aku baru masuk poli, nama ko aku rasa rare giler, hahaha

한나Zakharshi said...

nama anak aku tak nak letak ke? :P