Friday, February 18, 2011

Insaf Kah Aku

Pagi nih aku mangun lambat pi kije, dgn pantas selepas menunaikan tanggungjawab sebagai hambaNya, aku berTUKAR!! berpakaian rock, baju melayu berseluar slack utk ke pejabat. (Ase nyer ini style dtg dari Johor la kot). Dengan kepantasan yang ada, aku pon speed la JKR 4968 aku dgn kelajuan maksimum~~ Giler ko!! Jalan UIA-Greenwood aku leh tala 170km/j?? Jalan Kampung kot!! Masuk Greenwood pon, aku cilok sane, cilok sini, baik punyer cilok, tibe di persimpangan naik DUKE ke sentol.

Dalam ati "Bapak ah!! giler byk keto?? 3 lane, sumer full merangkak2 keto eh, arini ari bokojo seGombak ko??". Aku yang ta banyak berfikir terus speed lagi, dan kembali cilok sane, cilok sini. Tup!! Tup!! Depan kosong!! terus na cilok ke depan!! Tiba-tiba!!!

Astaghfirullah~~~

Sekujur tubuh wanita berbaju kurung lengkap bersweater dan berhelmet terlungkup tgh2 jalan. Kenapa beliau camni?? Kenapa beliau berdarah2?? Tibe2 aku ta sedar, aku dah sampai nak langgar org2 yang tgh tolong clearkan moto dan barang2 dak pompuan tuh. Kemudian ade sebijik ambulans dah tinggalkan tempat kejadian. (nape ambulans tu ta amik dak pompuan tu?) Kemudian biler aku tgk jam kat henset aku, da 07.50 pagi!!!! sedangkan perjalanan aku masih jauh!! Terus aku memecut kembali. (luper terus pasal perempuan tu).

Nak dijadikan cerita, aku berjaya punch card aku pada jam 07.54 pagi. (4 minit je ke aku jalan tadi?? macam da terlambat sangat2 aku ase tadi). Rupernyer aku mmg telah terlalu laju dan berbahaya kot menunggang pagi tadi. Patut la byk kereta yang hon dan bagi2 lampu kat aku. (Tapi tade la plak aku menunggang sampai kepala aku masuk bakul macam kebiasaan yang aku buat).

Syukur aku selamat tiba di opis. Lepas sarap kat kantin, sembang-sembang lebih kurang, aku nek opis aku. Tibe-tibe aku teringatkan kat budak perempuan tadi. Selamatkah beliau? Ape jadi kat beliau? Nape beliau boleh terbaring kat atas jalan? Kemudian aku pikir balik, kalaula dalam-dalam aku speeding tuh kan? Tetibe aku terselit celah-celah lori yang aku potong punyer daring tadi?? Lau tibe-tibe aku melambung sebab ta pasan ade kereta yang tukar line ta bagi signal tadi??

Pape pun aku bersyukur umur aku masih dipanjangkan. Mungkin ada banyak lagi rencanaNya yang Dia nak aku tgk sepanjang hidup aku. Syukur padamu.

Tapi Siyes mana lagi penting? Insaf atau Ignore? Aku patut terus insaf ke bila da tgk kejadian macam ni depan mata? Tapi aku jadi lupa bile aku tgk masa utk aku punch card kedatangan kerja aku makin runcing.

Pikir-pikirkan lah~~

Bebantal air menulis mengingatkan diri.

Budak Degil

5 comments:

NUR FASEHA BINTI IBRAHIM said...

ko ni mawi...bahaya beb

Miss Tasantek said...

mawi! ko memang! dah2...ingatlah aku ni..
si hazel tu ko kene ingat juga :P

Hustler said...

Seha :: Hahahaha... terlambat gi opis... ngeh ngeh ngeh (^_^) len kali aku mangun awal (^_^)

Kak Long :: dah ko kenapa?? sumer na kena igt, cian aku~~ aku luper!! aku luper!! aku luper!!

Si Tukang Tulis said...

mawi..aku pon ada kot time nih..kesian woh pmpn tu..tak bergerak..still berhelmet lagik..huhu sebak aku sampai la ke ofis..

Hustler said...

weh sue, ko dok mane?? lalu DUKE lak?? kije mane ko (nape aku luper sumer pasal ko?) Aku luper!! aku luper!! tapi siyes weh... aku lalu sebelah pompuan tuh, ciap berhelmet bagai, terlongkop, ta bergerak... mmg aku ase sayu gak la, tibe2 terbayang aku lak yang terlongkop weh.