Monday, September 10, 2012

Andainya Aku Seorang Engineer.

Assalamu'alaikum kepada rakan2 taulan dan sahabat handai. Macam mana raya korang?? Hahahahaha... Mesti sonok kan?? Aku macam biasa. Masih menerima duit raya dan masih aku terima dengan perasaan malu2 kerbau. Wakakakaka.

Nih nak citer kepada kawan2 pemandu semua nih. Tak tawu la kenapa perasaan yang sangat2 sakit ati lak kan arinih. Pergi kerja pagi nih, berbakul2 seranah aku bagi. Selalu aku cool jek. Bukan ape, dah fedap sangat kot ngan perangai segelintir umat maknosia yang memandu mengikut perasaan sendiri.

Susah ke nak tolak or tarik tuil signal?? Susah ke?? Ke signal kome2 kena pakai kredit? Tiap satu kelip seposen? Haish.... Bengang giler aku.

Tolong la eh?? Aku tawu aku pon bukan lah pengguna jalan raya yang bersopan sepenuhnya. Tibe time setan aku, menggila gak aku kat jalan raya. Tapi ape salahnye kan, cuba la biasakan diri dengan memberi signal sebelum membelok ke ape ke.

Semua tuh boleh bagi pengguna jalan raya yang lain alert. Pagi nih, sorang pakcik tersungkur sebab sebuah Suzuki Swift berwarna Biru yang cukup santek dengan spotrim yang aku rasa 3 ribu belum tentu lagi boleh dapat spotrim sahaja, telah keluar melulu dan menyebabkan pakcik tuh tak sempat mengelak akibat tindakan tiba2 kenderaan tersebut. Mujur la tak tercampak orang tua tuh masuk ke parit besar yang boleh memuatkan sebuah lori kontena bersaiz besar.

Pakcik yang tabah itu telah berlari2 menyelamatkan anaknya yang lengkap berpakaian sekolah. Ya. Walaupun beliau luka teruk di kaki sebab tersangkut bumper kereta. Anak dia jugak yang dia selamatkan dulu.

Yang buat aku bingit dan meloncat2 bukan ape. Seorang gadis santek ala2 model bijirin kesihatan Fitness telah keluar dari tempat duduk pemandu. Dan melontarkan kata-kata ini.

"Hey orang tua! Tak nampak ke hah?? Kereta besar2 macam ni pon nak langgar!"

Aku yang kebetulan sedang melakukan proses fogging menghalau nyamuk dalam kereta, dengan pantas, keluar kereta, meluru ke arah gadis tersebut dan......

Kelepap!!!!

Sebuah tamparan jejaka buncit berbaju kemeja belang2 dengan garisan lurus kebawah, berseluar slack cap padini down town dan ber'crocs' hinggap kat muke mulus biadap tersebut dengan kata2 nasihat.

"Cik adik, jangan kurang ajar. Dah la keluar lane tak bagi signal pastu menonong jek masuk lane sana, ape?? Kereta nih pakai niat je ke nak bagi signal idup? Susah sangat nak guna jari yang tiap2 minggu wat manicure nih? Hah!? Calar kuku?? Skang pi mintak mahap kat pakcik tuh. Aku kira sampai 3. cepat!!"

"Hey!! U sape hah!!?? Suka2 tampar orang? I saman U nanti!"

"Aku bapak mentua ko, ko tak kenal?? Haram Jaddu betol. Muke jek cam model, perangai macam hapa! Mengalahkan mak lampir!"

Dah malas aku nak layan awek haram jaddu tuh membebel nak saman la, nak ape la, tros aku tolong pakcik tuh angkat beg ngan bekal makan anak dia. Kesian, seluar anak dia koyak rabak sebab berguling. Kasut sekolah lagi sebelah tak jumpe, mungkin tercampak ke parit besar berdekatan.

Pakcik tersebut dengan rendah diri, meminta diri dan nak pulang dengan cepat. Katanya nak anta bini pergi kerja. Pergh!! Macam tu punya cedera pon sempat lagi pikir bini kat umah. Terus berdesup menyirap darah aku bila membayangkan lelaki tua tersebut adalah bapak aku. Kalau bapak aku la, mmg lunyai pompuan nih aku kerjakan.

Pompuan model haram jaddu tersebut masih lagi memekak2 nak saman aku dan jerit2 meroyan marah kat pakcik tuh. Malangnya. tade sape pon pergi kat pompuan tuh. Mungkin sebab jalan raya penuh sesak dan orang sekeliling berlumba-lumba nak pergi kerja takut punch card merah.

Aku berlalu kat kereta. Dan amik sebuah kad untuk bagi kat pompuan tu.

" Nah. Ni kad saya. Ada alamat opis. Kalau rasa2 nak saman, boleh la wat permohonan. Pergi skang ye? Kang ramai pulak orang nak menyaman."

Kata2 sinis ku di sambut dengan muka tak puas hati. Di renyuk kad yang aku bagi, sambil makian yang tak putus macam orang tengah meratib sambil berlalu masuk ke dalam kereta semula.

Aku pon ape lagik, tgk jam, sudah pukul 8 pagi, aku pon berlalu pergi kerja. Punch card aku merah lagi. Hahaha.

Sambil memandu ke pejabat. Aku berkata-kata. Dah macam ni agaknya orang perempuan sekarang kan? Tade rasa malu yang menjadi penanda aras berharganya nilai diri wanita itu. Maki2 orang tua yang selayaknya sama tarap dengan bapak dia agaknya. Haish. Kalau ikut ati tadik, aku seret pompuantuh pergi balai. Aku pulak tak tegas sgt tadi. Lau tak, kompom aku EL arinih untuk tolong pakcik tuh setelkan masalah tadi.

Tapi pakcik tuh pulak dah berlalu. Sikit pon tak mintak ganti rugi, sikit pon tak rasa nak marah kat budak pompuan tuh. Siapa pakcik tuh? Tenang betol dia. even luka2, anak cedera, dia tetap tak melawan apa yang pompuan tuh dah buat.

 Hai la donia. Kenapa la aku tak jadik engineer? Lau tak, nescaya aku ciptakan kereta utk budak pompuan tuh yang signalnya idup pakai niat jek. Niat nak ke kiri, signal kiri idop, niat nak ke kanan, signal kanan idop. Mesti pakcik tuh tak dapat kecederaan yang macam tuh tadi.

Ape-ape pon, ini la donia. Pengalaman tadik membuatkan aku lebih berjaga2. Yela, aku pon menunggang motosikal jugak pergi kerja ke, kemana-mana saja. jadik keadaan seperti tuh selalu aku hadapi. Cuma mungkin pengalaman berjaya wat aku mengelak kecelakaan tersebut dari berlaku.

Plis la kawan2 eh? Tolong la biasakan diri. Aku bukan ape. Nak korang-korang semua selamat. Dan tak membahayakan orang lain. Kesian tau pakcik tadik. Haish...

Dah la, tibe2 ilang mud nak kije. Nak half day jek arinih. Ok Babai.

Bebantal Air Dah Mula Benci Pompuan??

Budak Degil

21 comments:

LiaNa YuSoF said...

mawi... betol ke ko tampar pompuan tu?? (mata berkedip2 macam tapecaye)

Hustler said...

Lia :: Nak kena tampo jugak ke?? Wahahaha (Mood swing, sesungut arinih)

LiaNa YuSoF said...

huhu.. nak tanya jek, tampo xnak..

Hustler said...

mujur la aku tampo, Lau zaman sekolah dulu, aku pijak2kan aje. Ngeee...

LiaNa YuSoF said...

baran rupanya.. huhu.. istigfar bebanyak ye..

Hustler said...

Hahahahaha... tgk keadaan la.... Biasa nyer aku cool jek... tapi mungkin sebab aku sesungut pagi nih, tambah plak dengar makian macam tuh kat seorang laki yang tarap bapak, tros menyirap aku. wakakakaka

~ koLIkuShoN ~ said...

hahaha aku suke bab 'PaaaaP!! tuhh!! hhaha ko memg gangster!! aku sokong tindakan anjakan paradigma ko tuh.. walopon ko blom jadik laki dia.. nescaya dia telah menerima tamparan hebat dari ko!! hahaha wa salute lahhhh...

cicak_jawaz said...

peh..!!


(2 jek mampu nak taip)

aBoi said...

pehh... garang seyy mawii..

cayalah!

Hustler said...

Ecah :: Tade la.... bukan gangster, nak bagi pengajaran, aku tak tahan lau org2 tua kena hina weh.... Agak2 la....

Kak Cicak :: Erkk??!! (mampu balas tuh jugak)

Dayah :: Hahahaha.. mana de garang, kan suwit2.. nih....

cendawanpink said...

mak aihhh..siyalll je ppuan camtu..
asal ko tampo je?
cer kasi terajang sikit ppuan biadap camtu..
se-gengster aku ni..
adab ngn org tua,still wujud gak laa..haishhh..
sian pakcik tu..
kalo bapak aku tu,mmg ilang kpale ppuan tu kot.. -___-"


*nk saman ko?ko kn keje kt mahkamah kn?? :D

Anonymous said...

tahniah la kat pompuan tuh dpat tamparan free2 je..hohoho..kite pun slalu jumpa pmandu tak reti2 bg signal nih..kalo xmo bg signal beli kereta without signal la kn..xpun meh kite tlg pecahkn lampu signal 2..baru puas hati..ehh termarah plak

-lilo-

LiaNa YuSoF said...

hehe.. betol la tindakan ko tu.. tapi sampai kat aku, aku tak seberani ko la tampor org.. takot aku yang kena tampor balik.. huhu..

ape la jd kt pakcik tu skrg kan? ok ke... xok ke.. hmm...

Mrs mAmikO AbUrakOji said...

cayalah mawi..aku respek dgn ko...aku mmg tunggu2 je ade org yg bley membahasakan org2 yg drive cmtu..

aku tiap kali g keje, mesti ade je org cmtu..kete beso2, signal xde agknye...1 lg org yg jenis bg signal terus himpit kete org..nyampah betul..

wah, betul punye marah aku ni..haha..ape pun cayalah mawi...moge2 psni berubahlah diorang2 semua tu..

Hustler said...

Cik Sendawan :: Hahahahahaha.. kannnn?? aku igt dah kejam dah... ko lagik kejam... ntah la... aku taleh la skang nih.. yang melibatkan org2 tua.. sensitip btol aku.. wakakaka... naik jek darah lau ada org kuang ajo camnih. *ko dapat pon point aku, wakakaka... mmg tgk aku atas bawak je masa aku bagi kad tuh*

Lilo :: Hahahahaha... mama baby taleh marah2... nnti pembawakan budak. kihkihkih...

Lia :: ntah weh... pakcik tuh tak mintak pape. tak marah pape. tros amik anak, start moto balik, kengkabut jalan. cian pakcik tuh weh.....

Timah :: Hahahahaha.... bukan ape.... biadap giler..... marah macam hape ntah... malu aku dgr perkataan2 dia weh.... haish....

cik ai said...

lain kali tak yah la tampar sekali je.tampar berkali2 pompuan tu sampai otak dia tu bergerak dan boleh pikir skit.beku benar!apa ke plat no keta dia?kasi trace sket:D

-cik ai-

Hustler said...

Kak Ai :: kihkihkihkih.... ini sape yang marah nih?? ahakz!!! Ntah la kak, marah sgt, sampai ta tgk plet nombor.. tapi lau jumpe keter dia, mawi kenal... ngeee.... ke nak gi jumpe, pastu kiter tampo laju2??... Amacam?? wakakakaka

cik ai said...

bukan setakat tmpr 8 das.patut kita pinjam je moto pakcik tu pastu langgar pompuan tu balik.biar ke longkang.keta besar tp otak tong kosong.haishhhh..menyirap btul!

Hustler said...

Hahahahahaha... sabo kak... sabo kak... rasa nyer sekali tamparan hebat bersama semangat penasihat yang ulung sudah memadai kot.. ngeee... hope beliau berubah la kan?? ngeee doa kan bersama tau?? :)

Gda Hanum said...

kat mane tragedi nih? putrajaya ke

Hustler said...

Gda :: Nope, somewhere in Sah Halam