Wednesday, January 18, 2012

Mengimbau Kenangan.

Assalamua'alaikum N Gud Moning Sir/Madam!!

Ahaaa~~ Kenapa?? Meroyan?? Nope! Nope! Nope!.
Aku teringat zaman sekulah aku la. Hahahaha..
Teringat zaman-zaman belajo dan tahap kenakalan yang Haish!! Punyer la Haram J katenyer. :P

Nak jadikkan cerita, Sekulah aku adalah jenis dari ala-ala british la, full ngan BI kununnyer. Even aku sniri tak pandai BI. Hahahaha. Diwujudkan pada sekitar tahun 1902. Dan masih lagi ada sehingga ke hari ini. Hahahaha.

Giler kan?? Tahan lama tol sekulah ni. Tak expired la plak. Pengawet ape ntah diorang guna. Hahahaha~~ Punyer la aku kurang suka ngan skulah aku nih adalah, Keterlaluan dalam penggunaan BI. Hahahaha. Nak jumpe pengetua pun sakap nak spikang. Chaist!

Nak lagik besh? Ari Rabu merupakan hari berbahasa Inggeris. Sampai Morning assembly pom, Nyanyi lagu skulah dalam BI. Lyric mmg tip top la, Siapa ntah gubah. Hahahaha.

Nih aku bukan nak cerita pasa sekulah. Aku nak citer pasal kenapa ntah lately aku nih macam giler berbahasa sastera. Kan??? Bagi yang kenal aku tuh, buleh la memuntahkan segala macam khazanah isi perut dan limpa. Tak kena kot?? Hahahaha!!

Siyes, mungkin ini lah padahnya aku membenci BM dalam hari2 yang kita kena belajo KOMSAS. Tawu KOMSAS? Komponen Sastera. Ape yang korang igt lau Komponen Sastera nih? Aku?? Aku igt satu jek. Kita akan kena bawak novel2 yang mmg buku teks skulah. Then belajo. Haish!! Padan2 tak minat aku. Hahahaha~~

Dapat lak ada satu lagik buku KOMSAS yang di beri nama Antologi Puisi, Sajak dan cerpen. Haaa~~ Nih lagi. Mmg kayu kat aku. Pastu plak, dalam tuh cam ada page yang sumernyer dialog2. Nak Lagik Besh, cikgu cikgi yang ngajo akan suh melakonkan watak seperti dalam bahagian yang ada dialog2 tuh. Hahahaha~~ Kayuu~~~

Pendek kata, aku tak minat giler la Sastera suatu ketika dahulu. Hahahaha.

Meh imbau barang2 bek nih. Nih aku tak tawu la kot2 korang skulah area mana. Sebab aku skulah kat Johor. Nih la yang aku belajo. (Sebab aku penah dimaklumkan novel2 nih tak sama mengikut negeri)

Nih form 1 punyer novel yang aku ingat.

Had nih plak, lau tak Form 4, Form 3. Hahaha~~ Luper!!

Haaa~~ Nih la Antologi tuh. Nih Form 5 punyer.

Nih pon same, Antologi, tapi yang nih aku ingat sangat sebab aku kena baca cerpen ape ntah. Tajuk Tina lau tak silap. Masa Form 2.

Yang nih Novel. Tapi KOMSAS versi BI. cikgu2 panggil Literature.

Yang nih Masa Form 1.

Potato People. Aku hapal citer nih. Sebab Masa nih cikgu Literature BI masa nih, Besh. Hahahaha.

Hahahaha.. korang igt tak?? Aku yang nih jek la yang aku igt. Aku tawu ada lagi, tapi tak berupaya aku nak mengingatnya. Hahaha~~ Dulu masa sekulah byk Isap Rokok Saat kot?. Hahahaha.

Paling aku takleh luper ialah. Cikgu Jasimah. Cikgu BM. Dua kali jugak la dia ngajo BM aku. MAsa Form 4 ngan Form 5 kot?? HAhaha... Tapi Form 5 dah tentu. :)

Korang lau igt ape lagik buku2 sastera ngan literature masa skulah, komen2 la eh??
Hahahaha... Chow!!

Bebantal Air Mahu Bersantap.

Budak Degil

10 comments:

miss tee said...

form1, cikgu eton aku sakap, "anak Din biol" aisey..
form4, aq ingt nme buku2 "aku anak laut".ingt coz kawan aq anak pakcik daut xdpt bku aku anak laut..harharhar

efa said...

haha..ak pn ngadap buku2 tu.. prisoner of zenda tu ak ske.. n paling m'cbr nk phm buku kanang - agi idup agi ngelaban.. haha.. ade lg 1, tragedi 4 disember, yg tu sedih coz kisah benar.. aku windu buku2 tu !

cendawanpink said...

prisoner of zenda..
aku ade hafal 1 bab ni n then masok pmr..hahaa..:D

"i find the part where mary and patrick stole the food............."

Puan Fady said...

Yg buku form 1,2 dgn form 5 sama yg aku amik masa skolah dulu mawi.... tapi yg best The Phantom Of The Opera masa form 2... mmg aku skor...sbb cikgu yg mengajar tu best.. ingt jln cerita dia

LiaNa YuSoF said...

wah menariknya... hehe...

aku dah tak ingat la tajuk2 novel masa skola dulu.. huhu.. yang aku ingat masa form 5 je, konserto terakhir.. dengan literature tah tahun bila Phantom of The Opera.. tapi semua novel2 tu aku suka..

Hustler said...

Aja :: Hahahaha.. Ekceli, aku ada gambo Antologi anak laut tuh, tapi mana ntah, time nak donlod, tade plak, hahahaha...

Efa :: Hahahaha... Ko mengingatkan aku kepada satu novel tuh. Yup!! Tragedi 4 Disember. Pasal buadak2 pengakap yang ayah dia mati pasal kapal terbang terhempas. Thanx!!

Nad :: Hahahahaha... ko suke eh perisoner of Zenda?? Hahahaha.. Aku suka lagik Potato People. Hahahahaha!!!

Mady :: Hahahaha.. tapi aku ade baca Phantom Of The Opera tuh, sape ntah pinjamkan kat aku, Hehehehe

Lia :: Hahahahaha!! Gaya la aku pakai nama nih utk ko, hahahaha~~ Ko dulu sekulah mana?? Ngeh ngeh ngeh.. sebab yang aku flashback nih, seantero Johor, dan beberapa area Melaka kot, hahahaha

Lovely Fieyza said...

4 disember besday aku.. so aku ingat.. lalala...

prisoner of zenda aku suka.. sbb satu2nya novel bahasa inggeris yg aku berjaya hbskan while org lain tanak baca.. ish3..

Pupel Liyana said...

anak din biola tu novel kegemaran aku sekian terima kasih

inaWzays heLas said...

semua tu same ngan skola aku gak..kita selatan kot, same..hahaaa tapi haram jadah aku tak ingat tajuk, ekcelent ko ni ingt gak..hahaaa kire ko mesti salah sorg plakon tetap kan, sebb tu ko bolh ingt buku tu smua..hahahaa

LiaNa YuSoF said...

hampeh le ko mawi. jgn le panggil aku lia.. geli leeee.... wek2..

aku dulu skolah KL.. tp serius, aku lupe la ape lagi buku2 novel masa blaja dulu... adoyai.. byk sgt mkn semut.. haa.. masa form 1 @ form 2 nye literature, The Pearl..